HIV problematiek

 

Wat is hiv?

Hiv is de afkorting van humaan immunodeficiëntie virus. Humaan betekent menselijk en immunodeficiëntie betekent dat de afweer, het immuunsysteem, wordt aangetast. Hiv is dus een virus dat de afweer bij mensen verzwakt. Je afweer is niet meer in staat om bepaalde ziekteverwekkers goed te bestrijden. Je kunt dan infecties krijgen die niet meer door het lichaam kunnen worden bestreden.\

Wat is aids?

Als je hiv-positief bent, betekent dat niet dat je ook aids hebt. Je krijgt pas de diagnose 'aids' als hiv je afweer zo ernstig heeft aangetast, dat je ziek wordt door een infectie, die door een gezonde afweer normaal gesproken wordt besteden. Dit soort infecties worden opportunistische infecties genoemd, omdat ze de gelegenheid benutten om toe te slaan. Deze infecties kunnen soms levensbedreigend zijn. Een voorbeeld van een opportunistische infectie bij hiv-positieven is een bepaalde longontsteking (PCP). Naast infecties kunnen door hiv bepaalde vormen van kanker, bijvoorbeeld Kaposi sarcoom, ontstaan.
Aids is de afkorting van Acquired Immuno Deficiency Syndrome. Letterlijk betekenen deze vier woorden 'verworven', 'afweersysteem', 'tekort' en 'complex van ziektes'. Aids is dus een verworven aandoening waarbij het afweersysteem tekortschiet, waardoor verschillende ziektes kunnen ontstaan.

AIDS

AIDS is eigenlijk een vrij nieuwe ziekte. Ze werd pas een twintigtal jaar geleden voor het eerst ontdekt. Maar het is een erg besmettelijke en dodelijke ziekte. Ze wordt veroorzaakt door het HIV-virus. Wie het virus heeft, is seropositief. Dat betekent dat hij of zij nog niet echt aids heeft, maar het wel kan krijgen. Soms breekt de ziekte vrij snel uit, een andere keer duurt het nog een hele tijd vooraleer een seropositieve echt aids krijgt. Maar wie seropositief is, kan ook andere mensen besmetten.

Het ergste is dat er nog steeds geen medicijn tegen aids is gevonden. Van aids kan je dus niet genezen. We kunnen dus ook niet op voorhand tegen aids worden ingespoten. Voor andere ziekten kan dat wel. Wel heeft men medicijnen en technieken gevonden om het leven van een aidspatiënt zo lang mogelijk te rekken. Wetenschappers verwachten dat er ook binnen tien jaar nog geen medicijn tegen aids zal zijn.

Voorkomen

Het enige wat je dus kan doen is aids voorkomen. Je beschermen tegen het krijgen van de ziekte. En dat is eigenlijk vrij gemakkelijk. Want de wetenschappers weten wel precies hoe het komt dat iemand aids krijgt. Door het krijgen van besmet bloed of door het vrijen zonder dat je je beschermt. Ook baby's van seropositieve moeders kunnen aids krijgen. Iemand die seropositief is en dat weet, moet er goed voor zorgen dat zijn bloed niet in aanraking komt met een wondje van iemand anders. Want op die manier kan die andere persoon besmet worden. Mensen die verslaafd zijn aan drugs en niet goed oppassen, lopen veel risico om aids te krijgen. Vaak gebruiken ze een naald van een ander om drugs in te spuiten. Als diegene seropositief was, is er veel kans dat de andere ook seropositief wordt. Daarom zijn er onder drugsverslaafden veel aidspatiënten.

Een andere, belangrijke oorzaak is het onbeschermd vrijen met iemand die seropositief is. Via de slijmvliezen van de geslachtsorganen kan het HIV-virus ook worden overgedragen. Maar wie beschermd vrijt (met een condoom) loopt weinig of geen kans aids te krijgen. Zelfs als de andere al seropositief is of aids heeft. Een seropositieve of een aidspatiënt een hand geven of zelfs zoenen is niet gevaarlijk. Ook uit hetzelfde glas drinken, kan geen kwaad. Om te voorkomen dat je aids krijgt kun je het beste geen drugs gebruiken (in ieder geval niet met vervuilde naalden) en veilig vrijen.

Uitputting

Aids is eigenlijk een ziekte die ervoor zorgt dat je lichaam steeds zwakker wordt. Zo zwak dat het zich op den duur tegen niets meer kan beschermen. Dat zorgt ervoor dat je allerlei andere ziektes krijgt, waartegen je lichaam zich niet meer kan verweren. Uiteindelijk wordt de patient zo zwak dat hij of zij sterft.

Het aantal seropositieven stijgt nog elk jaar. In 1997 waren er 2,3 miljoen mensen aan aids gestorven. Men schat dat er sinds het uitbreken van de epidemie al 11,7 miljoen mensen zijn gestorven. Bijna de helft van alle slachtoffers is vrouwen. Afrika is het zwaarst getroffen. Men schat dat daar meer dan 20 miljoen mensen aids hebben...